ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ»
2015-2016
ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Η Ελλάδα είναι το φυσικό περιβάλλον του πεύκου . Φυτρώνει σε πολλές περιοχές και είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο μεσογειακό κλίμα . Ένα προβληματικό προϊόν του πεύκου είναι οι νεκρές πευκοβελόνες . σχηματίζουν παχιά στρώματα εύφλεκτου υλικού και γίνονται αιτία πυρκαϊάς . Άλλες χώρες ξοδεύουν χρήμα για να κάψουν τις πευκοβελόνες ( για να προστατέψουν το δάσος ) . Εδώ φαίνεται η Φύση σαν να μην λειτουργεί σοφά . Λείπει κάποιο συστατικό που θα έκανε το πευκοδάσος να ζεί αρμονικά . Οι πευκοβελόνες είναι μια πολύ καλή αποθήκη ενέργειας και θρεπτικών υλικών . Ο ρυθμός αποικοδόμησης όμως είναι χαμηλός και αργούν να μετατραπούν σε χούμο . Πώς θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την χουμοποίηση ; Πώς θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τις πευκοβελόνες σε εδώδιμο υλικό ;
Αυτά τα δύο ερωτήματα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε.
ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ
Συγκεντρώσαμε τις πευκοβελόνες σε σωρούς . Επειδή η υγρασία διατηρείται επι μακρόν μέσα στον σωρό , η χουμοποίηση επιταχύνεται. Μέσα σε αυτό το υλικό σπείραμε φυτά . Απο τα πειράματα της προηγούμενης χρονιάς ( αποτελέσματα πήραμε τον Ιούνιο του 2015 ) είχαμε :
# Τα σιτάρια spelt και farro ( παραδοσιακές ποικιλίες ) πήγαν καλά . Η παραγωγή τους έφθασε τα 112 κιλά ανά στρέμμα ( τα υβρίδια παράγουν 485 κιλά ανά στρέμμα στην Ελλάδα ) . Επομένως η παραγωγή των παραδοσιακών ποικιλιών μπορεί να χαρακτηρισθεί «φυσιολογική» ( τα παραδοσιακά δημητριακά παράγουν το 1/5 της παραγωγής των υβριδίων ) .
# Τα μαυρομάτικα φασόλια πήγαν πολύ καλά . Έδειξαν μια αξιοθαύμαστη αντοχή στην ξηρασία .
# Τα άσπρα ρεπάνια πήγαν καλά αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται νωρίς ( μέχρι τέλη Μαίου ) διότι δεν αντέχουν πολύ στην ξηρασία του Ιουνίου .
Πειράματα 2015-2016
Τον Οκτώβριο του 2015 σπείραμε πάλι τα παραδοσιακά σιτάρια . Είχαν γρήγορη ανάπτυξη . Έβγαλαν στάχυα λίγο αργότερα απο τα υβρίδια ( στα χωράφια ) . Τον Μάρτιο του 2016 σπείραμε ηλίανθους ( απο φυτώριο ασωτερικού χώρου που είχαμε δημιουργήσει) και φασόλια μαυρομάτικα . Οι ηλίανθοι είχαν ικανοποιητική ανάπτυξη . Οι τελικές μετρήσεις θα γίνουν περί τα μέσα Ιουνίου 2016 .
Συμπεράσματα :
Αυτό που «ξέχασε» η Φύση να βάλει μέσα στο πευκοδάσος είναι ο άνθρωπος ! Η παρουσία του ανθρώπου μέσα στο πευκοδάσος ( ένα άτομο ανά 10 στρέμματα ) θα δρούσε ως εξής :
Ο άνθρωπος ιθα έκοβε τα δένδρα σε μια έκταση ενός στρέμματος και θα δημιουργούσε εκεί σωρό απο πευκοβελόνες . Επομένως το δάσος θα έχανε τις εύφλεκτες ύλες και δεν θα κινδύνευε απο την φωτιά . Πάνω στον σωρό ο ένοικος θα καλλιεργούσε την τροφή του. Δεν χρειάζονται λιπάσματα ( εάν ο ένοικος ανακυκλώνει τα ούρα και τα περιττώματα ) και ο χούμος έχει μια εξαιρετική ικανότητα προσρόφησης βρόχινου νερού .
Η βιοποικιλότητα ( και η σταθερότητα ) του οικοσυστήματος θα μεγάλωνε . Αντί να υπάρχουν μόνο πεύκα , θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία φυτών . Οι επικλινείς εκτάσεις της Ελλάδος είναι σήμερα εκτεθειμένες στην διάβρωση ( όσο καλλιεργούνται με αροτριαίες καλλιέργειες ) . Εάν είχαν πεύκα δεν θα κινδύνευαν .
Κρίνουμε οτι οι στόχοι του πειράματος επετεύχθησαν διότι αποδείχθηκεω οτι κάποια φυτά βρίσκουν το ιδανικό περιβάλλον τους μέσα στον χούμο απο πευκοβελόνες .
Η προσωπική ενασχόληση των μαθητών στο πειραματικό πεδίο ήταν η πρακτική που ακολουθήσαμε . Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετική διδακτική πρακτική .