Συμμετοχή σε πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης»

Το Γυμνάσιο Κεραμωτής συμμετέχει στο Δίκτυο και Πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης» του Ιδρύματος Λαμπράκη. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 13 Νοεμβρίου του 2023, εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επιμορφώθηκαν στην 1η διαδικτυακή Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης» αποτελεί μία πρόταση προσέγγισης θεμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή στη δημοκρατία και στη δημόσια πολιτική ως πολίτες. Επίσης, δίνει έμφαση στην τοποθέτηση και δράση με προστιθέμενη αξία, στην ατομική ευθύνη, την οποία συνδέει με τη συλλογική και προσεγγίζει θέματα που συνδέονται με τη ζωή στην κοινότητα – την ευρεία, αλλά και την παγκόσμια – μέσω διαδικασιών διερευνητικής και βιωματικής μάθησης. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων και εφαρμόζεται ως Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. (Πηγή: https://www.lrf.gr/activities/programmes/energw-ws-poliths)

Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται και έχουν στη διάθεσή τους οδηγίες δραστηριοτήτων τις οποίες καλούνται να αναπτύξουν μέσα στην τάξη τους με βάση το μαθησιακό ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των μαθητών τους. Δύο δράσεις που έχουν ήδη γίνει με τους μαθητές του σχολείου μας είναι οι: «Ο κόσμος άνω κάτω» και «Είναι όλα τα λεμόνια ίδια», που σκοπό έχουν να δείξουν στους μαθητές πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουν τους άλλους με σεβασμό και να δέχονται αυτό που θεωρούν διαφορετικό.