Αντιμετώπιση βίαιων συμπεριφορών των εφήβων – Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Την Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2023 στις 5:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γυμνασίου Κεραμωτής σεμινάριο συμβουλευτικής γονέων με θέμα «Αντιμετώπιση βίαιων συμπεριφορών των εφήβων – Ασφάλεια στο διαδίκτυο». Εισηγήτρια ήταν η δικαστική ψυχολόγος Ελένη Φώτου ως εκπρόσωπος του «Ινστιτούτου πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των δύο φύλων». Για την περαιτέρω διευκρίνιση και ανάλυση πιο εξειδικευμένων περιπτώσεων, μαζί της ήταν μια αστυνομικός του Α.Τ. Χρυσούπολης και ένας αστυνομικός εν αποστρατεία με κύριο αντικείμενό του τις στρατηγικές επικοινωνίας και τη διαπραγμάτευση.
Η συγκεκριμένη επιμορφωτική συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται στο σχολείο μας κάθε μήνα, με γενικότερο σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας. Βασικός στόχος του σεμιναρίου ήταν να συνδράμει τους γονείς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα έφηβα παιδιά τους, τα οποία είτε έχουν υπάρξει τα ίδια αποδέκτες βίαιων συμπεριφορών από συνομηλίκους τους είτε εκδηλώνουν ανάλογη συμπεριφορά. Επίσης, σημαντικός σκοπός ήταν να δοθούν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές στις απορίες των γονέων σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.
Η παρουσία των γονέων στο σεμινάριο ήταν ικανοποιητική. Μετά από μια κατατοπιστική παρουσίαση για τους τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας γονέων – εφήβων, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία οι γονείς εξέφρασαν απορίες, μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες μέσα στο ιδιαίτερα επικοινωνιακό κλίμα που δημιουργήθηκε και αποχώρησαν με περισσότερα εφόδια και γνώσεις για τη διαχείριση των σχέσεων με τα έφηβα παιδιά τους.