Διαχείριση συναισθημάτων των εφήβων

Τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 στις 5:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γυμνασίου Κεραμωτής σεμινάριο συμβουλευτικής γονέων με θέμα «Διαχείριση συναισθημάτων των εφήβων». Εισηγήτρια ήταν η ψυχολόγος Κυριακή Σαββίδου ως εκπρόσωπος του «Κέντρου  των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Νομού Καβάλας».

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς συμβουλευτικών-επιμορφωτικών συναντήσεων, οι οποίες γίνονται στο σχολείο μας κάθε μήνα, με γενικότερο σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν τις ψυχολογικές αντιδράσεις των έφηβων παιδιών τους και να μάθουν να εφαρμόζουν τη συναισθηματική αγωγή, που οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων.

Στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση που έγινε, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά τις ποικίλες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, να μάθουν για τις αντιδράσεις των εφήβων και τα θέματα που κυρίως προκαλούν τις συγκρούσεις τους με τους ενήλικες, να καταλάβουν την έννοια του συναισθήματος, να κατανοήσουν τη σημασία της συναισθηματικής αγωγής και να γνωρίσουν τα στάδια και τους τρόπους εφαρμογής της. Ακόμη, άκουσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο προσέγγισης των παιδιών τους. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις δημόσιες δομές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εφήβους και σε γονείς και κηδεμόνες στο νομό Καβάλας.

Το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακό, καθώς η συμμετοχή των γονέων στη συζήτηση που γινόταν παράλληλα με την παρουσίαση ήταν πολύ ζωηρή με τη διατύπωση αποριών αλλά και με την κατάθεση προσωπικών τους εμπειριών. Οι γονείς αποχώρησαν πολύ ικανοποιημένοι και έχοντας λάβει σημαντική ενίσχυση και γνώση για την καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των αντιδράσεων των έφηβων παιδιών τους, αλλά και για την ποιοτικότερη επικοινωνία μαζί τους.