Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (29/01/2024)

Στο πλαίσιο τιμής της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, οι μαθητές μας κλήθηκαν να ακούσουν πληροφορίες που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης αθώων ανθρώπων που βρέθηκαν θύματα των άσχημων συνθηκών του πολέμου και αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να οδηγηθούν στα κρεματόρια.

Διαβάστηκε το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος ανέφερε την αλτρουιστική συνδρομή κάποιων γενναίων Ελλήνων που, αψηφώντας τις σκληρές διαταγές, βοήθησαν τους συνανθρώπους τους να σωθούν:

«Μέσα σε αυτή τη μαύρη επέτειο, ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι «Δίκαιοι των Εθνών», όσοι, δηλαδή συνέδραμαν τους Εβραίους συμπολίτες τους, σώζοντάς τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πάνω από 350 Έλληνες «Δίκαιοι των Εθνών» λαμπρύνουν την ιστορία της πατρίδας μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε μία και καθέναν από εμάς.»

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την ταινία «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα» και κατέγραφαν κατά τη διάρκεια της ταινίας τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε.

Από τις ελπιδοφόρες απαντήσεις τους, πήραμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι παρόμοιες καταστάσεις θα αποτραπούν στο μέλλον. Ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε δίκιο αγαπητοί μας μαθητές και να πλάσετε έναν ιδανικό κόσμο όπου θα δεσπόζουν η αγάπη και η ελπίδα.