Πείραμα Ερατοσθένη 22.3.2024

Το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη πραγματοποιείται κατά την εαρινή ισημερία όπου ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας, δηλαδή την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024. Ωστόσο, λόγω νεφοκάλυψης την συγκεκριμένη μέρα στο σχολείο μας, το Γυμνάσιο  Κεραμωτής, υλοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

   Στόχος του πειράματος είναι ο υπολογισμός της περιφέρεια της Γης και είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για το έργο του Ερατοσθένη και το επιστημονικό ενδιαφέρον του πειράματος, αφού συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως πειράματα. Στη συνέχεια εκτέλεσαν το πείραμα και με απλή επεξεργασία κατέληξαν στον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Η Δράση οργανώθηκε και συντονίστηκε από τις εκπαιδευτικούς Χ. Ζηνά, Φυσικό και Α. Καρρά, Χημικό.

      Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ελληνικό γραφείο της ESERO, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘA. Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών/μαθητριών της Α’ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

(Πηγή: Ιστότοπος κ. Ζηνά Χαρίκλειας )