Επίσκεψη και ενημέρωση από τον Σύλλογο ΑμεΑ και την Ένωση Τυφλών Καβάλας – 01.12.2023

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας, την 1η Δεκεμβρίου 2023, μέλη του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) Ν. Καβάλας, καθώς και της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας

Σκοπός του Συλλόγου, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του, είναι η οργάνωση, η ενημέρωση και η υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, χρονίων πασχόντων και των οικογενειών τους που κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Το Δ.Σ που εκλέχτηκε χαρακτηρίζεται για την ποικιλομορφία του, αφού τα μέλη του εκπροσωπούν μεγάλες κατηγορίες αναπηρίας, όπως κινητικές αναπηρίες, τυφλότητα, κώφωση, πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, ινσουλινοεξαρτώμενους, νεφροπαθείς/μεταμοσχευμένους, γονείς παιδιών με αναπηρία, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας κ.ά. (Πηγή: https://amea-kavalas.gr/)

Τα μέλη του Συλλόγου περιέγραψαν στους μαθητές τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, εξαιτίας παραλείψεων από πλευράς της Πολιτείας αλλά και από ατομικά λάθη δικά μας (πχ: ακούσια τοποθέτηση εμποδίων όπως σάκες, πατίνια, ποδήλατα κτλ. στους κίτρινους οδηγούς βάδισης ανθρώπων με τύφλωση ή σε ράμπες ατόμων που κυκλοφορούν με αναπηρικό αμαξίδιο).

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση και συζήτηση, ακολούθησε βιωματική δραστηριότητα, κατά την οποία οι μαθητές έστω και λίγο έμπαιναν στη θέση των ανθρώπων με αναπηρία, με αποτέλεσμα να αντιληφθούν έστω σε μικρό βαθμό τις δυσκολίες τους. Το συναίσθημα που ήταν έντονο σε όλη τη διάρκεια της επιμόρφωσης ήταν αυτό του σεβασμού για τους καθημερινούς αυτούς ήρωες, στους οποίους ευχόμαστε σύντομα να αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα για να ζουν όπως αξίζει σε κάθε ανθρώπινο ον, δηλαδή με αξιοπρέπεια και ευημερία.

Ευχαριστούμε θερμά τους καλεσμένους μας: κ. Μάκη Κρεμμύδα, κ. Μένιο Δημογέροντα, κ. Πένη Μαμαλιά, κ. Γιώτα Πάνου, κ. Βούλα Πανταζίδου και κ. Άννα Τσεντεμεΐδου.